M

Novorođenče se obično definira kao dijete koje je rođeno u periodu od posljednjih 24 sata, odnosno koje ima manje od 28 dana. Ovaj period se ponekad naziva i neonatalnim periodom.

Tokom ovog perioda, novorođenčad prolaze kroz mnoge promjene dok se prilagođavaju životu izvan majčine maternice. Njihov probavni sustav, dišni sustav, kardiovaskularni sustav i imunološki sustav sve se mijenjaju kako bi omogućili dijetetu da preživi izvan utrobe.

Novorođenčad također prolazi kroz nekoliko ključnih faza razvoja tokom prvih nekoliko sedmica života. Ove faze uključuju:

Prvih nekoliko sati nakon rođenja

Tokom ovog perioda, novorođenče će biti vrlo osjetljivo i umorno od porođaja. Dijete će provesti većinu svog vremena spavajući i privikavajući se na novi okoliš.

Kada je beba novorođenče?

Prva sedmica

U ovom periodu, novorođenče će postupno početi provoditi više vremena budno i interaktivno s okolinom. Dijete će također razvijati reflekse i početi pokazivati ​​znakove rasta, poput dobivanja na težini.

Druga sedmica

U ovom periodu, novorođenče će postati sve više budno i svjesno svog okruženja. Dijete će također razviti još više refleksa, kao što su hvatanje i usmjeravanje pogleda prema zvukovima.

Treća sedmica

U ovom periodu, novorođenče će postati još više interaktivno i početi razvijati prve socijalne veze sa svojim roditeljima. Dijete će također početi pokazivati ​​više kontrolu nad svojim tijelom, kao što su držanje glave i pokušaji puzanja.

Četvrta sedmica

Tokom ovog perioda, novorođenče će postati sve više aktivno i početi pokazivati ​​sve više znakova svoje osobnosti. Dijete će također početi razvijati svoju koordinaciju i početi pokušavati stajati i hodati.

Razvoj novorođenčeta u prvih nekoliko tjedana

Novorođenčad se brzo razvijaju u prvih nekoliko sedmica života. U prvoj sedmici života, beba će spavati većinu vremena, hraniti se na zahtjev i možda se činiti da ne reagira na vanjske podražaje.

U drugoj sedmici, beba će postati sve budnija i aktivnija, možda će početi izražavati emocije i uočavati svoju okolinu. U trećoj sedmici, beba će vjerovatno biti puno budnija i aktivnija, a njen mozak će se početi razvijati brže.

Kada je beba novorođenče?

Razlike u razvoju novorođenčadi

Svako dijete je jedinstveno i može se razvijati u drugačijem tempu. Međutim, postoje neki opći standardi za razvoj novorođenčeta koji se mogu pratiti. Važno je da pratite razvoj vašeg novorođenčeta kako biste bili sigurni da se razvija u skladu s očekivanim standardima.

Kako se brinuti o novorođenčetu

Kao roditelj, možda ćete se osjećati preplavljeni odgovornošću brige za tako malo i nježno biće. Međutim, postoje mnogi koraci koje možete poduzeti kako biste pomogli svom novorođenčetu da se osjeća sigurno i ugodno u svojoj novoj okolini.

Higijena

Novorođenčad ne treba često kupati, ali treba paziti da su im pelene čiste i suhe. Nokti se trebaju redovito rezati kako bi se izbjegle ogrebotine. Također je važno redovito prati ruke prije rukovanja s djetetom.

Prehrana

Ako se dijete hrani majčinim mlijekom, majka bi trebala piti dovoljno tekućine i jesti zdravu hranu. Ako se dijete hrani formulom, roditelji trebaju pratiti upute na pakiranju. Važno je paziti na znakove dehidracije i osigurati da dijete dobiva dovoljno tekućine.

Spavanje

Novorođenčad spava većinu dana i noći, ali je važno osigurati sigurno okruženje za spavanje. Dijete bi trebalo spavati na leđima u krevetiću bez puno pokrivača ili jastuka.

Posjeta liječniku

Redoviti pregledi kod liječnika važni su za praćenje rasta i razvoja djeteta, kao i za procjenu općeg zdravstvenog stanja.

Kada prestaje novorođenčad, to se obično događa nakon prvih 28 dana života. Nakon tog perioda, dijete ulazi u dojenčadsko razdoblje koje traje do navršene prve godine života.

Uz pravilnu njegu i pažnju, novorođenče će se brzo prilagoditi svojem novom životu izvan maternice i rasti i razvijati se u zdravo i sretno dijete.