M

Razvoj bebe po mjesecima može se razlikovati od bebe do bebe, ali postoje neke općenite preporuke koje vam mogu koristiti kako biste pratili razvoj vaše bebe.

Evo nekih važnih stvari koje biste trebali znati o razvoju beba po mjesecima:

Prvi mjesec

Vaša beba će provoditi većinu vremena spavajući, ali će se povremeno buditi radi hranjenja. U ovom mjesecu, bebe počinju razvijati svoje reflekse, kao što su hvatanje, gutanje i usisavanje.

Drugi mjesec

Vaša beba će se početi sve više buditi i provoditi vrijeme budna. U ovom mjesecu, bebe počinju razvijati svoju koordinaciju očiju i ruku, a možda će pokušavati i okrenuti se na trbuh.

Treći mjesec

Vaša beba će postati sve aktivnija i početi će pokazivati ​​više interakcije s okolinom. U ovom mjesecu, bebe počinju razvijati svoje mišiće vrata i leđa, što će im pomoći u podizanju glave i pružanju potpore kada sjede.

Razvoj bebe po mjesecima

Četvrti mjesec

Vaša beba će postati sve više radoznala i početi će istraživati ​​svijet oko sebe. U ovom mjesecu, bebe počinju razvijati sposobnost da se kotrljaju s leđa na trbuh i obrnuto.

Peti mjesec

Vaša beba će postati sve aktivnija i početi će više vremena provoditi sjedeći. U ovom mjesecu, bebe počinju razvijati sposobnost da pužu i koristiti će ruke kako bi se pomaknuli po podu.

Šesti mjesec

Vaša beba će postati sve više neovisna i početi će istraživati ​​sve više. U ovom mjesecu, bebe počinju razvijati sposobnost da se podignu na ruke i koljena u položaj čučnja.

Sedmi mjesec

Vaša beba će postati sve više vješta u manipuliranju igračkama i drugim predmetima. U ovom mjesecu, bebe počinju razvijati sposobnost da se drže uz stvari i koristiti svoje noge kako bi se pomaknuli po sobi.

Osmi mjesec

Vaša beba će postati sve više spretna i početi će se pripremati za hodanje. U ovom mjesecu, bebe počinju razvijati sposobnost da se penju po stepenicama i istražuju više na vertikalnoj

Razvoj bebe po mjesecima

Deveti mjesec

Vaša beba će postati sve više samostalna i početi će stajati i hodati uz podršku. U ovom mjesecu, bebe počinju razvijati svoje fine motoričke vještine, kao što su hvatanje sitnih predmeta, korištenje palca i kažiprsta za hvatanje i manipuliranje predmetima.

Deseti mjesec

Vaša beba će postati sve više samostalna u hodu i možda će pokušati hodati bez podrške. U ovom mjesecu, bebe počinju razvijati svoj govor i mogu izgovarati jednostavne riječi poput “mama” ili “tata”.

Jedanaesti mjesec

Vaša beba će postati sve vještija u manipuliranju igračkama i predmetima, a njihove fine motoričke vještine će se i dalje poboljšavati.

Dvanaesti mjesec

U dvanaestom mjesecu, vaša beba će i dalje napredovati u svojim motoričkim i kognitivnim vještinama, a također će se početi razvijati njen govor.

Motorički razvoj

  • Vaša beba bi trebala biti sposobna stajati bez podrške ili se možda čak i pokušati koristiti korake za hodanje.
  • Mogla bi se igrati loptom i bacati je natrag prema vama.
  • Može pokušati hodati unatrag.
  • Mogla bi pokušati popeti se na namještaj ili stubište.

Kognitivni razvoj

  • Vaša beba će početi razumjeti jednostavnije naredbe i moći će im odgovoriti gestama ili riječima.
  • Može pokušati riješiti jednostavan problem ili igru.
  • Mogla bi pokazati jasniju preferenciju za određene igračke ili aktivnosti.
Razvoj bebe po mjesecima

Razvoj govora

  • Vaša beba bi trebala moći reći jednostavne riječi kao što su “mama” ili “tata” te druga poznata imena ili riječi.
  • Mogla bi se pokušati uskladiti s vama u razgovoru i ponavljati jednostavne riječi ili zvukove koje čuje.
  • Može pokazati razumijevanje kada joj se govori o stvarima koje vidi ili radi.

U ovom dobu, važno je nastaviti poticati razvoj vaše bebe kroz igru, čitanje i interakciju. Potaknite je da istražuje i nauči nove stvari, ali uvijek budite pažljivi i sigurni. Također, razgovarajte s liječnikom ako primijetite bilo kakve zabrinjavajuće probleme u razvoju vaše bebe.